skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

КУЛТУРА

КУЛТУРНО-УМЈЕТНИЧКА ДРУШТВА

На подручју општине постоје два културно-умјетничка друштва, и то: СКПД „Лазарица“ из Станара и КУД „Церовица“ из Церовице. У склопу КУД-а “Церовица“ дјелује и Етно група „Крин“.

Прије избијања ратних сукоба, у Станарима је постојало Културно умјетничко друштво „Рудар“, које је основано седамдесетих година, али је у току рата престало са радом. Након рата било је више покушаја да се културни живот Станара обнови, али без запажених резултата.

Српско културно просвјетно друштво „Лазарица“

Тек 2008. године, у априлу, почиње са радом Српско културно просвјетно друштво „Лазарица“. Друштво броји око 120 чланова различитог узраста, дјеце и младих, који су углавном основношколци и средњошколци. Друштво је, тренутно, распоређено у двије секције, и то музичку секцију, коју чини мањи број чланова и фолклорну секцију, коју чини највећи број чланова овог Друштва. Секције раде под руководством људи који су уједно највише допринијели да се Друштво оформи, а то су: Љубинка Јеринић, предсједник, Жељена Ковачевић, секретар, и Милан Маслић, кореограф.

Главни циљ и задатак овог Друштва је очување српске традиције, а посебно традиције крњинског краја. У прилог томе свједоче игре, као и ношње, које су потекле са наших простора. Осим тога, као један од приоритета Друштва је културно богаћење младих људи овог краја, али и оних који не живе на овим просторима и нису толико упознати са нашом традицијом. У оквиру тога, организовани су бројни наступи на територији Републике Српске, Србије, као и иностранству.

word-image27

Први наступ Друштвa ван Републике Српске је био у србијанском градићу Баваништу, надомак Панчева. Временом се репертоар наступа проширио те је Друштво гостовало и у другим дијеловима Србије. У Лесковцу су наступили за вријеме фестивала.

Што се тиче наступа по иностранству, међу запаженијим наступима издваја се наступ у њемачком граду Хановеру, 2011. године, који је представљао велико искуство за чланове овог Друштва.

Осим тога, Друштво је било гост на РТС-у, у оквиру емисије „Жикина шареница“, 2011. и 2012. године.

СКПД „Лазарица“ иза себе има двије манифестације, које се успјешно организују, а то су „Дани ћирилице“ и „Етно вечери“.

Овим манифестацијама жели се постићи да се људи са ових крајева, а поготово млади, што више приближе матерњем, српском језику и ћирилици као писму које, на жалост, све више губи на значају. Сваке године многи угледни професори бањалучког Универзитета долазе на „Дане ћирилице“, гдје држе предавања на различите теме.

Културно умјетничко друштво „Церовица“
KUD-Cerovica

Културно-умјетничко друштво „Церовица“ основано је на Видовдан 2009. године у Статуту удружења грађана и тренутно броји око 50 активних чланова. Окосницу Друштва чини рад фолклорне секције. Његује музичко-фолклорно стваралаштво српског народа, као и традицију и обичаје нашег краја. У оквиру Друштва дјелује и ради и женска пјевачка група „Крин“.

 

КУД Церовица је постигао запажене резултате на Сабору дјечијих фолклорних ансамбанла Србије – „Мали златни опанак“ у Ваљеву. Друштво је освојило једно друго мјесто (2011. године), два трећа мјеста (2012. и 2013. године), посебну награду за кореографију (2013. године), специјалну награду вечери ( 2014. године) и награду за приказ обичаја (2015. године). На Фестивалу фолклорних ансамбала Републике Српске до 15 година, у Зворнику, до сада су освојили 3 награде.

Женска пјевачка група „Крин“ учесник је телевизијског такмичења „Етно звијезде“, гдје се пласирала у финале. КУД „Церовица“ је један од организатора Васкршњег сабора, који је ове године одржан по седми пут у Церовици. До сада је на Сабору учествовало преко двадесет културно-умјетничких друштава из Републике Српске и Федерације. Предсједник Друштва је Миланка Кесер, а кореограф је Перо Нинковић.

Клуб добојских мажореткиња, секција Станари

Клуб је основан 2014. године и је члан Савеза мажореткиња у Босни и Херцеговини, као и International Association of Majorette-Sport IAM.

Мисија Клуб добојских мажореткиња, секција Станари је да допринесе здравом физичком и психичком развоју дјеце, правилном држању тијела његовању односа према игри, плесу, колективној креативности, пријемчивости према плесној умјетности и музици, а све уз игру и дружење за дјецу од 5. године и више, која су организоване по групама и категоријама. Састоји се од неколико категорија: млађе кадеткиње, кадеткиње, јуниорке и сениорке. Клуб добојских мажореткиња, Станари-секција наступа и такмичи се на подручју општине Станари, града Добоја, Републике Српске, Босне и Херцеговине и Европе. Учесници су 15 највећих интернационалних такмичења, од којих је Интернационално такмичење мажореткиња у Мађарској 2016. године и Европског шампионата у Бугарској 2017. године , гдје су освојили одличне резултате. Освајачи су преко 150 медаља у Хрватској, Србији, БиХ, Републици Српској, Мађарској, Бугарској, Црној Гори, Словенији и другим земљама. Наступали су на преко 150 култруних манифестација и пет хуманитарних фестивала. Организатори су 6 (шест) интернационалних такмичарских фестивала у Добоју „ИнтерМажоретФест Добој“, те су одржали „Дан плеса Станари“ на отвореном, „Кабаре мажореткиња 2016“ у Станарима.

Mažoretkinje
Јавна установа Центар за културу општине Станари

Центар за културу је основан одлуком донесеном од стране Скупштине општине Станари, ради обављања дјелатности и послова којим се обезбјеђује задовољавање потребе грађана и организација у области културе.

Дјелатности ЈУ Центар за културу су:

  • образовање у области културе,
  • организовање састанака,
  • организовање пословних сајмова,
  • издавање књига,
  • дјелатност приказивања филмова,
  • извођачка умјетност,
  • умјетничко стваралаштво и др.

У Центру за културу се организују културни садржаји, као што су:

  • концерти,
  • књижевне вечери,
  • промоције књига,
  • позоришне представе,
  • изложбе слика,
  • предавања и други културни садржаји.

Контакт: 053/290-211

Е-mail:

centarkulture.stanari@gmail.com

Радно вријеме:

понедјељак-петак,  од 07.00-15.00 часова

Директор: Зоран Попадић

Back To Top