skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

СПОРТ

СПОРТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

ФК „Рудар“ Станари

word-image2

Фудбалски клуб “Рудар” основан је 1957. године, а главни иницијатори оснивања били су Мјесна заједница Станари и Рудник лигнита Станари.

Највеће успјехе ФК “Рудар” Станари је остварио такмичећи се у оквиру Фудбалског савеза Републике Српске. Наиме, у сезони 1996/97 „Рудар“ је био првак Регионалне лиге ПОР Добој, група А и пласирао се у Другу лигу Републике Српске, група Бања Лука. У првој друголигашкој сезони (1997/98) ФК “Рудар” освојио је пето мјесто. Наредне сезоне (1998/99), Друга лига РС је реорганизована са четири на три групе, па је „Рудар“ пребачен у групу „Центар“, гдје осваја девето мјесто. Сезона 1999/2000 окончана је на петом мјесту, а већ наредне године лига је опет реорганизована и подијељена на друголигашки „Исток“ и „Запад“. У сезони 2000/01 „Рудар“ је био члан групе „Запад“, гдје је остварио и највећи купски успјех. На крају те сезоне „Рудар“ је освојио треће мјесто, а испред “зелено-црних” били су само првак „Омладинац“ из Бањалуке и „Слога“ из Добоја. Дрес „Рудара“ тада су носили: Недељко Нунић, Жељко Бајић, Слободан Прешић, Малиша Демоњић, Владимир Шувак, Ненад Пејкић, Синиша Демоњић, Драган Нинковић, Зоран Милетић, Анђелко Тадић, Станко Тодоровић, те Ђорђо Пантић, Драгутин Пантић, Жељко Трњанац, Миливоје Видовић, Даворин Марић, Славиша Бијелић, Зоран Ристић и Зоран Станковић. Тренер ове екипе био је Љубиша Трипуновић.

Нажалост, већ наредне сезоне главни спонзор, Рудик лигнита Станари запао је у проблеме, а са њим и фудбалски клуб, те је „Рудар“ заузео посљедње, 16. мјесто и тако се опростио од друголигашког друштва, у које се више никад није успио вратити.

Наредних седам сезона Рудар је наступао у Регионалној лиги Добој (трећи ранг), без великих амбиција, ослоњен на “домаће снаге”. Међутим, сезону 2008/09 завршава на посљедњем, 16. мјесту, и сели се у нижи ранг. Агонија се наставила и у Четвртој лиги ПОР Добој. Осмо мјесто није било довољно да се обезбиједи наставак такмичења у том рангу такмичења, која је реорганизована и формирана је јединствена Подручна лига ПФС Добој. Тако је ФК “Рудар” Станари завршио у Међуопштинској лиги Добој, а прву петолигашку сезону завршио је на шестом мјесту. Узлазном линијом поново се кренуло када је за шефа стручног штаба именован Анђелко Тадић, који је у наредне двије године успио да окупи играче из Станара и околине, те са њима буде конкурентан у борби за пласман у виши ранг. Сезону 2011/12 Рудар завршава на трећем мјесту, иза „Минерала“ и „Озрена“ који се пласирају у четврту лигу. И сљедеће сезоне „Рудар“ је био “први испод црте”, а у виши ранг одлази ОФК „Полет 1925“. Те године „Рудар“ је играо и финале Купа ОФС Добој, гдје је, на путу до финала, у којем је поражен од прволигаша „Текстлица“ у Дервенти, избацио неколико трећелигаша. Коначно „Рудар“ се домогао првог мјеста и пласмана у виши ранг у сезони 2013/14, у којој је само једном поражен. Тадашњи шампионски тим чинили су: Јовица Драгичевић, Борко Марић, Слађан Лазић, Дејан Керић, Жарко Стокић, Бошко Баћић, Бобан Васић, Жељко Шетушић, Рајко Радић, Горан Квржић, Ненад Симић, Драган Бојиновић, Срђан Лазић, Русмир Ћепаловић, Небојша Слијепчевић, Данијел Алаџић, Данијел Шљивић, Љубиша Ерић, Бојан Пејчић, Небојша Секулић, Алекса Радић, Десимир Шпанић, Данијел Јовић, Дарко Ковачевић, Далибор Маринковић, Синиша Пејчић, а тренер – играч био је Анђелко Тадић.

Најбољи фудбалер који је поникао у ФК “Рудар” Станари је Зоран Квржић. После ФК “Рудар” Станари, наступао је за ФК „Пролетер“ (Теслић), „HAŠK“ (Загреб), НК „Осијек“, НК „Ријеку“, италијанску „Speziu“ и молдавски „Šerif“ из Тираспоља. Он је уписао и неколико наступа за репрезентацију БиХ у квалификационом циклусу за СП у Бразилу. Међутим, вољом тадашњег селектора БиХ, Сафета Сушића, он није путовао на највећу смотру свјетског фудбала. Такође, прије него што је постао фудбалски репрезентативац БиХ, био и футсал репрезентативац и по томе је јединствен на овим просторима. Поред Квржића, за футсал репрезентацију БиХ наступао је и Јанко Кокић, момак који је поникао у ФК “Рудар” Станари, а тренутно је члан ФК „Укрина“ (Чечава). Више од осталих у каријери направили су Горан Квржић (ФК “Текстилац” Дервента, ФК “Жељезничар” Добој, ФК “Ловћен” Цетиње, ФК “Подриње” Јања) и Анђелко Тадић (ФК “Слога” Добој, Фк “Жељезничар” Добој, те аустријски трећелигаш „Wiener Sport Club“ из Беча), док је од “старије гарде” неопходно споменути легенду клуба Милета Јеринића “Милера”, те Војина Видовића „Бурагу“ који су касније наступали и за ФК “Слога” Добој.

Данас се „Рудар“ такмичи у Подручној лиги ПФС Добој, такође ослоњен на властите снаге са амбицијом да се у што скоријој будућности домогне вишег ранга, односно пласмана у Регионалну фудбалску лигу група Центар, јер по мишљењу многобројних стручњака из свијета фудбала, својом организацијом и играчким кадром у потпуности то заслужује.

Клуб борилачких вјештина “Рудар“ Станари

Клуб борилачких вјештина “Рудар“ Станари је самостална невладина, аматерско-професионална, стручна, демократска и ванстраначка независна омладинска организација, чији су чланови удружени ради тренирања, стручног, аматерског и професионалног рада за правилан психофизички развој омладине и наредних младих покољења.
Kлуб има за циљ унапрјеђење и подизање квалитета борилачких вјештина и спортова на подручју општине Станари, града Добоја и Републике Српске. Клуб је основан 19.12.2013. године.

Члан Клуба може постати свако физичко лице које има пословну способност, односно правно лице које прихвати Статут и остале опште акте и потпише Одлуку о приступању у чланство. За лица без пословне способности (малољетна лица), сагласност за упис даје родитељ или старатељ који заједно са малољетним лицем потписује приступницу. Упис у секције Клуба се начелно врши два пута годишње путем средстава јавног информисања, плакетирања и дијељењем пропагандног материјала, које је у складу са важећим законима Републике Српске. Чланови КБС Станари остварују бројне запажене резултате на општинским, републичким и међународним такмичењима.

kbs_rudar_2

Предсједник Клуба и предсједник Скупштине: Далибор Ковачевић

Потпредсједник Клуба / Скупштине: Велибор Нојић

Секретар Клуба: Славиша Максимовић

Карате клуб „Слога“ Добој, секција Станари

kk_sloga_1

Тренер: Јасна Миливојевић

Карате као спорт омогућава правилан физички развој, поспјешује развој позитивних црта личности, а помаже и код одређених деформитета у развоју. Карате клуб „Слога“ Добој, секција Станари омогућује младима да своје вјештине и знање покажеу на спортским такмичењима у земљи и иностранству.
Карате клуб „СЛОГА“ Добој, секција Станари, основана је у новембру мјесецу 2015. године. Карате клуб „Слога“ у Станарима, води успјешну секцију младих такмичара, што потврђују резултати остварени на домаћим и међународним такмичењима. Тренинге води тренер Јасна Миливојевић, дугогодишња чланица Клуба и вишеструка првакиња Републике Српске у борбама појединачно и екипно.
Карате такмичење се дијели у двије одвојене спортске дисциплине, а то су КАТА (борба са замишљеним противником) и КУМИТЕ (спортска борба). Карате такмичење код дјеце представља прилику за дружењем, стицањем самопоуздања, као и постепеног развијања такмичарског карактера.

Taekwon-do клуб „Рудар“ Станари

Taekwon-do

Taekwon-do клуб “Рудар” Станари је основан 2013. године на иницијативу неколико младих ентузијаста, који се и данас налазе на руководећим позицијама у Клубу. Клуб је пуноправни члан Taekwon-do савеза Републике Српске и уписан је у регистар спортских организација у Министарству породице, омладине и спорта. Taekwon-do клуб “Рудар” Станари припада Taekwon-do федерацији (ИТФ), наступа на такмичењима, промовише спорт и здрав начин живота, те информише дјецу и омладину о важности бављења спортом. Клуб броји око 30 пуноправних чланова, а међу члановима Taekwon-do клуба “Рудар” Станари су такмичари и рекреативци разне животне доби.

Предсједник Клуба: Славиша Поповић

Предсједник Скупштине: Ненад Јеринић

Секретар Клуба: Радиша Поповић

Рагби клуб „Рудар“

Клуб је формиран 2013. године. Te године, од фудбалског клуба добили су на кориштење стадион и пратеће објекте. Својим залагањем, без сталне финансијске подршке, такмичили су се у Првој рагби лиги Републике Српске, у 2013. години, када су освојили друго мјесто. Клуб је, у сезони 2014. због финансијских проблема, морао напустити такмичење у Првој лиги, те је сезону завршио прије времена.

Клуб данас окупља младе који се рекреативно баве овим спортом и повремено играју пријатељске утакмице са прволигашима Републике Српске.

ragbi

Јавна установа Спортско-туристичка организација општине Станари

JUSTOOS

Директор: Мирко Кесер

Контакт: 053/290-742

Е-mail

Web: http://www.stoos.org/

Радно вријеме: пон-пет, 07.00-15.00

Установа је основана скупштинском Одлуком, 09.10.2015. године, а 14.06.2016. године, за в.д. директора, именован је Борис Шљивић, проф. разредне наставе, из Станара.

ЈУ Спортско-туристичка организација општине Станари оснива се ради вршења послова развоја, очувања и заштите туристичких и спортских вриједности на територији општине Станари. То првенствено подразумијева остваривање јавног интереса у области туризма и спорта, у складу са Законом о туризму и Законом о спорту Републике Српске.

Борис Шљивић, рођен је у Добоју 19.02.1991. године, настањен у Станарима, средњу школу завршио у Добоју, а звање професора разредне наставе стекао на Филозофском факултету у Бањалуци. Функцију в.д. директора ове Установе обавља и данас.

Back To Top