skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

ОМЛАДИНА

Омладину чине лица од 16 до 30 година старости.
Брига о омладини представља општи интерес за Републику Српску.

На подручју општине Станари постоје сљедеће омладинске организације:

Светосавска омладинска заједница Станари                        Светосавска омладинска заједница Церовица

СНОП (Станарски омладински покрет)                                    Завичајни клуб „Младост“ Брестово

Светосавска омладинска заједница је званична институција Српске православне цркве за рад са дјецом и омладином. Назив је многих појединачних удружења грађана, која се оснивају и дјелују при појединим епархијама Српске православне цркве. Циљ светосавских омладинских заједница је да савременим методама приближе Српску православну цркву младим људима кроз многе образовне пројекте, организације семинара и поклоничких путовања, организације вјерских, културних и спортских манифестација, хуманитарних акција, и слично. СОЗ су ванполитичка и добровољна удружења младих православних хришћана.

Omladina_2

Светосавска омладинска заједница Станари основана је 02.12.2012. године на иницијативу свештеника станарске парохије, протојереја-ставрофора Станислава Рађен. За првог предсједника изабран је Далибор Шушковић. СОЗ Станари, поред Станара, обухвата још и Рашковце, Остружњу Горњу и Остружњу Доњу.

СОЗ Станари је до сада, уз помоћ свештеника и Црквеног одбора, успјешно организовао 3 Туцијаде. Побједник прве Туцијаде која је организована на подручју општине Станари је Бошко Баћић. Осим такмичења, врши се избор најљепше обојеног и најтврђег јајета па је прве године, најљепше обојено јаје имала Николина Гаврић.

СОЗ Станари је учествовао у више хуманитарних акција, а њихова хуманост је нарочито дошла до изражаја у поплавама из 2014. године. Чланови СОЗ активно учествују у припреми и прослави славе цркве у Станарима. Чланство броји око 70 чланова.

Завичајни клуб „Младост“ Брестово је добровољна, самостална, невладина, непрофитна, неполитичка и нестраначка организација, која окупља мјештане који су рођени, или по било којем основу носе поријекло, или на други начин имају везу са Брестовом. Сједиште удружења налази се у Брестову.

Циљеви и задаци Завичајног клуба су окупљање и повезивање мјештана који су поријеклом, рођени или по било којем основу носе поријекло или на други начин имају везу са Брестовом и завичајним клубом ,,Младост“ Брестово, а тренутно живе на подручју Брестова, Босне и Херцеговине или у иностранству, у циљу разних облика информисања, дружења и сарадње, те очувања и његовања историјске и културне баштине нашег завичаја:
• организација и уређење сеоског подручја (васпитно-образовних и друштвених установа, спортских објеката, вјерских објеката, гробаља, споменика и сл.);
• сакупљање, израда и чување рукотворина и традиционалних производа нашег краја;
• промовисање културних, спортских, вјерских и других обиљежја везаних за наш завичај.

Осим тога Завичајни клуб се бави организацијом забавних, културних, спортских, информативних, такмичарских и ревијалних активности.

Предсједник Скупштине Завичајног клуба „Младост“ Брестово је др Миодраг Марјановић.

Omladina_3
Back To Top