skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

ПОСЈЕТА ГРЧКОГ АМБАСАДОРА ЈУ ОШ „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“ СТАНАРИ

Јуче је ЈУ ОШ „Десанка Максимовић“ Станари имала част да прими грчког амбасадора Димитроса Папандреоуа. Дочекао га је директор ЈУ ОШ „Десанка Максимовић“, Александар Ристић са замјеником предсједника школског одбора, Жељком Дамјановић. Његову Екселенцију су повели школском зградом ка амфитеатру гдје је дио школског колектива очекивао њихов долазак. Професор музичке културе свирао је на гитари грчку националну химну у част доласка амбасадора. Амбасадор се обратио са неколико ријечи присутном особљу те пожелио срећан и успјешан рад. Ходницима школе, који су били украшени грчким заставама, наставили су ка сали за састанке гдје је присутно било и руководство општине.

Присутнима се први обратио директор Александар Ристић, прије свега захваљујући се амбасадору на прихваћеном позиву и доласку у нашу општину. Упознао га је са податком да се двије године заредом у овој установи славе дани српско-грчког пријатељства, те поштује њихов народ. Такође је искористио прилику да се захвали грчком народу на указаној помоћи и подршци српском народу, у периоду и послије, Одбрамбено-отаџбинског рата, коју је он нарочито запамтио као дијете погинулог борца, које је одлазило у грчке породице и тамо проводило вријеме, безбједно и заштићено. Будући да је прошло времена од тих догађаја, те да су се контакти загубили, искористио је прилику да затражи асистенцију амбасадоровог кабинета, како би се те везе обновиле, и да се успоставе контакти са једне и друге стране.

Начелник општине, Радојица Ћелић, захвалио се руководству школе на позиву, и изразио своју радост што присуствује и има прилике да се обрати Амбасадору лично. Са најдубљим поштовањем, изразио је захвалност г. Димитросу на доласку у нашу малу општину, поменуо већ наведене немиле догађаје, такође се захвалио грчком народу на несебичној помоћи нашем народу. Упутио је позив амбасадору да се састану и у општини, да би се разговарало и на тему економских питања, те могућности асистенције амбасаде и привредника из Грчке ка развоју наше младе општине.

Његова Екселенција, Димитрос Папандреоу, поздравио је још једном све присутне. Споменуо је да труд на детаљима који је примијењен, изазивају једне јаке емоције код њега лично, те је захвалан свима присутнима на овим гестовима. Наставио је са ријечима, да као дипломата, није велики говорник прије него је нешто урађено, па је замолио руководство школе и општине да дају приједлоге, гдје би могло да се нешто конкретно уради. Такође је поменуо реализацију Грчког кутка у Добоју, који је реализован у сарадњи са ЈУ Економска школа Добој, што потврђује и директор Тијана Стокић-Васиљевић. Његова жеља је, уколико постоји воље, а сигуран је да постоји, да се таква активност спроведе у дјело и у Станарима. Позвао је све присутне на церемонију која ће се одржати крајем мјесеца у Бања Луци, поводом активности Грчке амбасаде у овом граду.

     

Back To Top