skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА НЕ ПАЛЕ ВАТРУ НА РИЗИЧНИМ МЈЕСТИМА

Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Станари и ове године апелује на становнике општине Станари да не пале ватру на ризичним мјестима јер посљедице могу бити губитак људских живота и велике материјалне штете по имовину.

Законом о заштити од пожара Републике Српске забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи у циљу спречавања ширења ватре.

Имајући у виду молимо вас да не палите ватру у близини стамбених и других објеката, као и да не спаљујете пољопривредни отпад и коров у близини шума и високог растиња. Уколико се одлучите за паљење корова или неког другог пољопривредног отпада, обезбједите одређену количину воде и ручног алата (лопате, виле и др. алат) и настојте да паљење поменутог отпада не обављате сами него у присуству више лица која могу да интервенишу у гашењу неконтролисаног отпада, ако до њега дође. Старија и изнемогла лица строго требају узбјегавати да сама врше паљење корова и пољопривредног отпада. Избјегавајте спаљивање пољопривредног отпада по вјетровитом времену, а настојте те активности вршити у ранијим јутарњим часовима када је присутна већа количина влажности гориве материје и мања опасност од настанка неконтролисаног ширења ватре.

Сваки грађанин који примијети пожар или непосредну опасност од пожара дужан је да обавијести ватрогасно-спасилачку јединицу и предузме мјере за отклањање непосредне опасности, ако то може учинити без опасности за себе или друга лица. Грађани који се не придржавају поменутих мјера и пале коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице и не предузму све мјере у циљу спречавања ширења ватре подлијежу новчаним казнама на основу Закона о заштити од пожара Репубиле Српске.

Back To Top