skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

OMLADINA

Omladinu čine lica od 16 do 30 godina starosti.
Briga o omladini predstavlja opšti interes za Republiku Srpsku.

Na području opštine Stanari postoje sljedeće omladinske organizacije:

Svetosavska omladinska zajednica Stanari                        Svetosavska omladinska zajednica Cerovica

SNOP (Stanarski omladinski pokret)                                    Zavičajni klub „Mladost“ Brestovo

Svetosavska omladinska zajednica je zvanična institucija Srpske pravoslavne crkve za rad sa djecom i omladinom. Naziv je mnogih pojedinačnih udruženja građana, koja se osnivaju i djeluju pri pojedinim eparhijama Srpske pravoslavne crkve. Cilj svetosavskih omladinskih zajednica je da savremenim metodama približe Srpsku pravoslavnu crkvu mladim ljudima kroz mnoge obrazovne projekte, organizacije seminara i pokloničkih putovanja, organizacije vjerskih, kulturnih i sportskih manifestacija, humanitarnih akcija, i slično. SOZ su vanpolitička i dobrovoljna udruženja mladih pravoslavnih hrišćana.

Omladina_2

Svetosavska omladinska zajednica Stanari osnovana je 02.12.2012. godine na inicijativu sveštenika stanarske parohije, protojereja-stavrofora Stanislava Rađen. Za prvog predsjednika izabran je Dalibor Šušković. SOZ Stanari, pored Stanara, obuhvata još i Raškovce, Ostružnju Gornju i Ostružnju Donju.

SOZ Stanari je do sada, uz pomoć sveštenika i Crkvenog odbora, uspješno organizovao 3 Tucijade. Pobjednik prve Tucijade koja je organizovana na području opštine Stanari je Boško Baćić. Osim takmičenja, vrši se izbor najljepše obojenog i najtvrđeg jajeta pa je prve godine, najljepše obojeno jaje imala Nikolina Gavrić.

SOZ Stanari je učestvovao u više humanitarnih akcija, a njihova humanost je naročito došla do izražaja u poplavama iz 2014. godine. Članovi SOZ aktivno učestvuju u pripremi i proslavi slave crkve u Stanarima. Članstvo broji oko 70 članova.

Zavičajni klub „Mladost“ Brestovo je dobrovoljna, samostalna, nevladina, neprofitna, nepolitička i nestranačka organizacija, koja okuplja mještane koji su rođeni, ili po bilo kojem osnovu nose porijeklo, ili na drugi način imaju vezu sa Brestovom. Sjedište udruženja nalazi se u Brestovu.

Ciljevi i zadaci Zavičajnog kluba su okupljanje i povezivanje mještana koji su porijeklom, rođeni ili po bilo kojem osnovu nose porijeklo ili na drugi način imaju vezu sa Brestovom i zavičajnim klubom ,,Mladost“ Brestovo, a trenutno žive na području Brestova, Bosne i Hercegovine ili u inostranstvu, u cilju raznih oblika informisanja, druženja i saradnje, te očuvanja i njegovanja istorijske i kulturne baštine našeg zavičaja:
• organizacija i uređenje seoskog područja (vaspitno-obrazovnih i društvenih ustanova, sportskih objekata, vjerskih objekata, grobalja, spomenika i sl.);
• sakupljanje, izrada i čuvanje rukotvorina i tradicionalnih proizvoda našeg kraja;
• promovisanje kulturnih, sportskih, vjerskih i drugih obilježja vezanih za naš zavičaj.

Osim toga Zavičajni klub se bavi organizacijom zabavnih, kulturnih, sportskih, informativnih, takmičarskih i revijalnih aktivnosti.

Predsjednik Skupštine Zavičajnog kluba „Mladost“ Brestovo je dr Miodrag Marjanović.

Omladina_3
Back To Top