skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

SPORT

SPORTSKE ORGANIZACIJE

FK „Rudar“ Stanari

word-image2

Fudbalski klub “Rudar” osnovan je 1957. godine, a glavni inicijatori osnivanja bili su Mjesna zajednica Stanari i Rudnik lignita Stanari.

Najveće uspjehe FK “Rudar” Stanari je ostvario takmičeći se u okviru Fudbalskog saveza Republike Srpske. Naime, u sezoni 1996/97 „Rudar“ je bio prvak Regionalne lige POR Doboj, grupa A i plasirao se u Drugu ligu Republike Srpske, grupa Banja Luka. U prvoj drugoligaškoj sezoni (1997/98) FK “Rudar” osvojio je peto mjesto. Naredne sezone (1998/99), Druga liga RS je reorganizovana sa četiri na tri grupe, pa je „Rudar“ prebačen u grupu „Centar“, gdje osvaja deveto mjesto. Sezona 1999/2000 okončana je na petom mjestu, a već naredne godine liga je opet reorganizovana i podijeljena na drugoligaški „Istok“ i „Zapad“. U sezoni 2000/01 „Rudar“ je bio član grupe „Zapad“, gdje je ostvario i najveći kupski uspjeh. Na kraju te sezone „Rudar“ je osvojio treće mjesto, a ispred “zeleno-crnih” bili su samo prvak „Omladinac“ iz Banjaluke i „Sloga“ iz Doboja. Dres „Rudara“ tada su nosili: Nedeljko Nunić, Željko Bajić, Slobodan Prešić, Mališa Demonjić, Vladimir Šuvak, Nenad Pejkić, Siniša Demonjić, Dragan Ninković, Zoran Miletić, Anđelko Tadić, Stanko Todorović, te Đorđo Pantić, Dragutin Pantić, Željko Trnjanac, Milivoje Vidović, Davorin Marić, Slaviša Bijelić, Zoran Ristić i Zoran Stanković. Trener ove ekipe bio je Ljubiša Tripunović.

Nažalost, već naredne sezone glavni sponzor, Rudik lignita Stanari zapao je u probleme, a sa njim i fudbalski klub, te je „Rudar“ zauzeo posljednje, 16. mjesto i tako se oprostio od drugoligaškog društva, u koje se više nikad nije uspio vratiti.

Narednih sedam sezona Rudar je nastupao u Regionalnoj ligi Doboj (treći rang), bez velikih ambicija, oslonjen na “domaće snage”. Međutim, sezonu 2008/09 završava na posljednjem, 16. mjestu, i seli se u niži rang. Agonija se nastavila i u Četvrtoj ligi POR Doboj. Osmo mjesto nije bilo dovoljno da se obezbijedi nastavak takmičenja u tom rangu takmičenja, koja je reorganizovana i formirana je jedinstvena Područna liga PFS Doboj. Tako je FK “Rudar” Stanari završio u Međuopštinskoj ligi Doboj, a prvu petoligašku sezonu završio je na šestom mjestu. Uzlaznom linijom ponovo se krenulo kada je za šefa stručnog štaba imenovan Anđelko Tadić, koji je u naredne dvije godine uspio da okupi igrače iz Stanara i okoline, te sa njima bude konkurentan u borbi za plasman u viši rang. Sezonu 2011/12 Rudar završava na trećem mjestu, iza „Minerala“ i „Ozrena“ koji se plasiraju u četvrtu ligu. I sljedeće sezone „Rudar“ je bio “prvi ispod crte”, a u viši rang odlazi OFK „Polet 1925“. Te godine „Rudar“ je igrao i finale Kupa OFS Doboj, gdje je, na putu do finala, u kojem je poražen od prvoligaša „Tekstlica“ u Derventi, izbacio nekoliko trećeligaša. Konačno „Rudar“ se domogao prvog mjesta i plasmana u viši rang u sezoni 2013/14, u kojoj je samo jednom poražen. Tadašnji šampionski tim činili su: Jovica Dragičević, Borko Marić, Slađan Lazić, Dejan Kerić, Žarko Stokić, Boško Baćić, Boban Vasić, Željko Šetušić, Rajko Radić, Goran Kvržić, Nenad Simić, Dragan Bojinović, Srđan Lazić, Rusmir Ćepalović, Nebojša Slijepčević, Danijel Aladžić, Danijel Šljivić, Ljubiša Erić, Bojan Pejčić, Nebojša Sekulić, Aleksa Radić, Desimir Španić, Danijel Jović, Darko Kovačević, Dalibor Marinković, Siniša Pejčić, a trener – igrač bio je Anđelko Tadić.

Najbolji fudbaler koji je ponikao u FK “Rudar” Stanari je Zoran Kvržić. Posle FK “Rudar” Stanari, nastupao je za FK „Proleter“ (Teslić), „HAŠK“ (Zagreb), NK „Osijek“, NK „Rijeku“, italijansku „Speziu“ i moldavski „Šerif“ iz Tiraspolja. On je upisao i nekoliko nastupa za reprezentaciju BiH u kvalifikacionom ciklusu za SP u Brazilu. Međutim, voljom tadašnjeg selektora BiH, Safeta Sušića, on nije putovao na najveću smotru svjetskog fudbala. Takođe, prije nego što je postao fudbalski reprezentativac BiH, bio i futsal reprezentativac i po tome je jedinstven na ovim prostorima. Pored Kvržića, za futsal reprezentaciju BiH nastupao je i Janko Kokić, momak koji je ponikao u FK “Rudar” Stanari, a trenutno je član FK „Ukrina“ (Čečava). Više od ostalih u karijeri napravili su Goran Kvržić (FK “Tekstilac” Derventa, FK “Željezničar” Doboj, FK “Lovćen” Cetinje, FK “Podrinje” Janja) i Anđelko Tadić (FK “Sloga” Doboj, Fk “Željezničar” Doboj, te austrijski trećeligaš „Wiener Sport Club“ iz Beča), dok je od “starije garde” neophodno spomenuti legendu kluba Mileta Jerinića “Milera”, te Vojina Vidovića „Buragu“ koji su kasnije nastupali i za FK “Sloga” Doboj.

Danas se „Rudar“ takmiči u Područnoj ligi PFS Doboj, takođe oslonjen na vlastite snage sa ambicijom da se u što skorijoj budućnosti domogne višeg ranga, odnosno plasmana u Regionalnu fudbalsku ligu grupa Centar, jer po mišljenju mnogobrojnih stručnjaka iz svijeta fudbala, svojom organizacijom i igračkim kadrom u potpunosti to zaslužuje.

Klub borilačkih vještina “Rudar“ Stanari

Klub borilačkih vještina “Rudar“ Stanari je samostalna nevladina, amatersko-profesionalna, stručna, demokratska i vanstranačka nezavisna omladinska organizacija, čiji su članovi udruženi radi treniranja, stručnog, amaterskog i profesionalnog rada za pravilan psihofizički razvoj omladine i narednih mladih pokoljenja.
Klub ima za cilj unaprjeđenje i podizanje kvaliteta borilačkih vještina i sportova na području opštine Stanari, grada Doboja i Republike Srpske. Klub je osnovan 19.12.2013. godine.

Član Kluba može postati svako fizičko lice koje ima poslovnu sposobnost, odnosno pravno lice koje prihvati Statut i ostale opšte akte i potpiše Odluku o pristupanju u članstvo. Za lica bez poslovne sposobnosti (maloljetna lica), saglasnost za upis daje roditelj ili staratelj koji zajedno sa maloljetnim licem potpisuje pristupnicu. Upis u sekcije Kluba se načelno vrši dva puta godišnje putem sredstava javnog informisanja, plaketiranja i dijeljenjem propagandnog materijala, koje je u skladu sa važećim zakonima Republike Srpske. Članovi KBS Stanari ostvaruju brojne zapažene rezultate na opštinskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima.

kbs_rudar_2

Predsjednik Kluba i predsjednik Skupštine: Dalibor Kovačević

Potpredsjednik Kluba / Skupštine: Velibor Nojić

Sekretar Kluba: Slaviša Maksimović

Karate klub „Sloga“ Doboj, sekcija Stanari

kk_sloga_1

Trener: Jasna Milivojević

Karate kao sport omogućava pravilan fizički razvoj, pospješuje razvoj pozitivnih crta ličnosti, a pomaže i kod određenih deformiteta u razvoju. Karate klub „Sloga“ Doboj, sekcija Stanari omogućuje mladima da svoje vještine i znanje pokažeu na sportskim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.
Karate klub „SLOGA“ Doboj, sekcija Stanari, osnovana je u novembru mjesecu 2015. godine. Karate klub „Sloga“ u Stanarima, vodi uspješnu sekciju mladih takmičara, što potvrđuju rezultati ostvareni na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Treninge vodi trener Jasna Milivojević, dugogodišnja članica Kluba i višestruka prvakinja Republike Srpske u borbama pojedinačno i ekipno.
Karate takmičenje se dijeli u dvije odvojene sportske discipline, a to su KATA (borba sa zamišljenim protivnikom) i KUMITE (sportska borba). Karate takmičenje kod djece predstavlja priliku za druženjem, sticanjem samopouzdanja, kao i postepenog razvijanja takmičarskog karaktera.

Taekwon-do klub „Rudar“ Stanari

Taekwon-do

Taekwon-do klub “Rudar” Stanari je osnovan 2013. godine na inicijativu nekoliko mladih entuzijasta, koji se i danas nalaze na rukovodećim pozicijama u Klubu. Klub je punopravni član Taekwon-do saveza Republike Srpske i upisan je u registar sportskih organizacija u Ministarstvu porodice, omladine i sporta. Taekwon-do klub “Rudar” Stanari pripada Taekwon-do federaciji (ITF), nastupa na takmičenjima, promoviše sport i zdrav način života, te informiše djecu i omladinu o važnosti bavljenja sportom. Klub broji oko 30 punopravnih članova, a među članovima Taekwon-do kluba “Rudar” Stanari su takmičari i rekreativci razne životne dobi.

Predsjednik Kluba: Slaviša Popović

Predsjednik Skupštine: Nenad Jerinić

Sekretar Kluba: Radiša Popović

Ragbi klub „Rudar“

Klub je formiran 2013. godine. Te godine, od fudbalskog kluba dobili su na korištenje stadion i prateće objekte. Svojim zalaganjem, bez stalne finansijske podrške, takmičili su se u Prvoj ragbi ligi Republike Srpske, u 2013. godini, kada su osvojili drugo mjesto. Klub je, u sezoni 2014. zbog finansijskih problema, morao napustiti takmičenje u Prvoj ligi, te je sezonu završio prije vremena.

Klub danas okuplja mlade koji se rekreativno bave ovim sportom i povremeno igraju prijateljske utakmice sa prvoligašima Republike Srpske.

ragbi

Javna ustanova Sportsko-turistička organizacija opštine Stanari

JUSTOOS

Direktor: Mirko Keser

Kontakt: 053/290-742

E-mail

Web: http://www.stoos.org/

Radno vrijeme: pon-pet, 07.00-15.00

Ustanova je osnovana skupštinskom Odlukom, 09.10.2015. godine, a 14.06.2016. godine, za v.d. direktora, imenovan je Boris Šljivić, prof. razredne nastave, iz Stanara.

JU Sportsko-turistička organizacija opštine Stanari osniva se radi vršenja poslova razvoja, očuvanja i zaštite turističkih i sportskih vrijednosti na teritoriji opštine Stanari. To prvenstveno podrazumijeva ostvarivanje javnog interesa u oblasti turizma i sporta, u skladu sa Zakonom o turizmu i Zakonom o sportu Republike Srpske.

Boris Šljivić, rođen je u Doboju 19.02.1991. godine, nastanjen u Stanarima, srednju školu završio u Doboju, a zvanje profesora razredne nastave stekao na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Funkciju v.d. direktora ove Ustanove obavlja i danas.

Back To Top