skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

ГРЧКА ВЕЧЕ У СТАНАРИМА

Дана 27. септембра 2021. године, у Станарима у организацији ЈУ ОШ „Десанка Максимовић“ одржана је, по први пут, Грчка вече. Ову манифестацију посјетио је и грчки амбасадор Димитрос Папандреоу са својом породицом. Ову прилику су искористили да поклонима у виду књижног фонда на грчком језику, обогате школску библиотеку. Велика част припада нашој општини, будући да Његова екселенција, Димитрос Папандреоу, са великом захвалношћу и радости обратио се присутнима, исказао своју срећу будући да једна мала локална заједница попут наше, мисли и његује братске односе Срба и Грка.

У амфитеатру школе директор, Александар Ристић, поздравио је све присутне. Кратким уводом описам је пројекат који је осмишљен и реализован од стране ученика, те овом приликом премијерно се приказује. Представљен је видео прилог о дјеци који су боравили у Грчкој у период 1991-1995. Након завршеног видео прилога присутнима се обратио и амбасадор лично.

Присутни су се потом упутили у Храм Васкрсења Господњег, гдје је служен Акатист светом Нектарију Егинском. Након завршене службе, званице су се упутиле у школско двориште гдје су ученици припремили културни програм.

Чланови СПКД „Лазарица“ за ову прилику извели су грчки фолклорни плес – сиртаки. Затим су ученици старијих разреда извели представу о грчкој богињи Атини. Затим су амбасадор и његова породица са посјетиоцима имали прилику да пробају закуску коју су припремили ученици заједно са њиховим наставницима.

Ова манифестација одржана је по први пут на Воздвижење часног Крста – Крстовдан, те ће засигурно бити настављена и у годинама које долазе.

Back To Top