skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

GRČKA VEČE U STANARIMA

Dana 27. septembra 2021. godine, u Stanarima u organizaciji JU OŠ „Desanka Maksimović“ održana je, po prvi put, Grčka veče. Ovu manifestaciju posjetio je i grčki ambasador Dimitros Papandreou sa svojom porodicom. Ovu priliku su iskoristili da poklonima u vidu knjižnog fonda na grčkom jeziku, obogate školsku biblioteku. Velika čast pripada našoj opštini, budući da Njegova ekselencija, Dimitros Papandreou, sa velikom zahvalnošću i radosti obratio se prisutnima, iskazao svoju sreću budući da jedna mala lokalna zajednica poput naše, misli i njeguje bratske odnose Srba i Grka.

U amfiteatru škole direktor, Aleksandar Ristić, pozdravio je sve prisutne. Kratkim uvodom opisam je projekat koji je osmišljen i realizovan od strane učenika, te ovom prilikom premijerno se prikazuje. Predstavljen je video prilog o djeci koji su boravili u Grčkoj u period 1991-1995. Nakon završenog video priloga prisutnima se obratio i ambasador lično.

Prisutni su se potom uputili u Hram Vaskrsenja Gospodnjeg, gdje je služen Akatist svetom Nektariju Eginskom. Nakon završene službe, zvanice su se uputile u školsko dvorište gdje su učenici pripremili kulturni program.

Članovi SPKD „Lazarica“ za ovu priliku izveli su grčki folklorni ples – sirtaki. Zatim su učenici starijih razreda izveli predstavu o grčkoj boginji Atini. Zatim su ambasador i njegova porodica sa posjetiocima imali priliku da probaju zakusku koju su pripremili učenici zajedno sa njihovim nastavnicima.

Ova manifestacija održana je po prvi put na Vozdviženje časnog Krsta – Krstovdan, te će zasigurno biti nastavljena i u godinama koje dolaze.

Back To Top