skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

OSVEĆEN HRAM VASKRSENJA GOSPODA ISUSA HRISTA U STANARIMA

Uz prisustvo velikog broja vjernika i uvaženih zvanica, Njegovo Preosveštensvo, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je novoizgrađeni Hram Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista u Stanarima. Tom prilikom, episkop Fotije pozvao je na sabornost i jedinstvo, te istakao da je hram mjesto čovjekovog duhovnog preobražaja.

Osvećenju novoizgrađenog Hrama u Stanarima prisustvovao je predsjednik Republike Srpske, gospodin Milorad Dodik koji je naglasio da je ova lokalna zajednica jedna od najperspektivnijih opština u Republici Srpskoj. Predsjednik je, tom prilikom, čestitao svima onima koji su istrajali u namjeri da Hram bude izgrađen.

Predsjednik Crkvenog građevinskog odbora, gospodin Goran Jerinić naveo je da izgradnja Hrama traje 8 godina te da je iz opštinskog budžeta, za ovu namjenu izdvojeno oko 550 000 KM. Ujedno, naglasio je da ovaj Hram predstavlja uspomenu na poginule borce sa područja opštine Stanari koji su položili svoje živote za Republiku Srpsku u proteklom, Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Stanari, gospodin Dušan Panić, zahvalio se svim vjernicima i građanima koju su učestvovali i pomagali izgradnju ovog Hrama te najavio novu finansijsku pomoć. Takođe, načelnik je izrazio zahvalnost što je osvećenju prisusvovao i predsjednik Republike Srpske, naglasivši da je institucija predsjednika danas značajnija nego ikad.

Vladika Fotije, za zasluge u izgradnji Hrama, Ordenom kralja Dragutina odlikovao je poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gospodina Gorana Jerinića, načelnika opštine Stanari, gospodina Dušana Panića i Jadranka Denjiza iz Stanara.

Za kumove Hrama izabrani su Goran Jerinić, Dušan Panić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Dragan Bogdanić, narodni poslanik Vojin Mitrović i Jadranko Denjiz.

Osvećenju su, takođe, prisustvovali i zamjenik ministra odbrane BiH, gospodin Boris Jerinić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednik opštine Topola iz Srbije, gospodin Dragan Živanović sa delegacijom, predstavnici opštine Stanari i mnogobrojni građani.

Back To Top