skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НОВИ ОБЈЕКАТ ДОМА ЗДРАВЉА

Начелник Општине Станари, господин Радојица Ћелић заједно са предсједницом Републике Српске, Жељком Цвијановић, министром здравља и социјалне заштите, Аленом Шеранићем, министром-савјетником у Амбасади Републике Србије, Наташом Ђорђевић и конзулом Р. Србије, Весном Maринковић положио је камен темељац за изградњу новог објекта Дома здравља у Станарима.

„Данас се испуњава једно од обећања које сам дао, а то је обнављање комплетног здравственог система на подручју општине Станари у циљу пружања адекватне здравствене заштите свим становницима наше локалне заједнице.

На овој локацији постојала је зграда амбуланте, а након формирања општине Станари јавила се потреба за оснивањем Дома здравља Станари као независне јединице, а који није било могуће лоцирати у тадашњу зграду амбуланте примарно због просторног ограничења и стања амбуланте која је била у трошном стању. Сходно овоме, донесена је одлука о изградњи новог објекта дома здравља који би имао вишеструки ефекат.

Поред његове примарне функције, замишљено је да дом здравља буде референтна тачка за развој насеља и да се његовом поставком осмисли развој ужег обухвата. Само лоцирање дома здравља на истом мјесту на којем је била зграда амбуланте је квалитет који одговара навикама локалног становништва.

У питању је савремени здравствени објекат који ће се састојати од приземља и два спрата у којем ће бити смјештена служба хитне медицинске помоћи, РТГ и УЗВ дијагностика, биохемијска лабораторија, породична медицина, гинекологија, педијатрија, стоматологија, специјалистичке службе, хигијенско-епидемиолошка служба, центар за ментално здравље и апотека. Осим тога, ова здравствена установа биће опремљена најсавременијим ултразвучним апаратима, рендген уређајима и другом неопходном опремом.

Такође, радимо на реконструкцији и подручних амбуланти у нашим мјесним заједницама, па тако реконструишемо подручне амбуланте у Љебу, Драгаловцима, Цвртковима и Церовици.

Важно је напоменути да се упоредо са овим, бавимо и другим пројектима као што је изградња водовода, изградња пијаце, ватрогасних гаража, као и цијелим низом других пројеката од значаја за нашу локалну заједницу“, навео је начелник Општине, господин Радојица Ћелић.

Министар-савјетник у Амбасади Р.Србије у БиХ, Наташа Ђорђевић, изразила је своје задовољство што присуствује данашњем догађају од велике важности за нашу локалну заједницу и овом приликом најавила донацију Републике Србије у вриједности од 350 000 евра као резултат договора предсједника Србије Александра Вучића и посланика у Парламентарној скупштини БиХ Ненада Стевандића.

„Захвални смо много Републици Србији која је и раније помагала у изградњи здравственог система, а то чине и сада. Свакако оно што радимо, кроз све наше легислативне акте и кроз наше пројекте, представља оно што је усмјерено на грађане јер су они и наша приоритетна група”, истакао је у свом обраћању министар здравља и социјалне заштите, господин Ален Шеранић.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Ненад Стевандић захвалио се на подршци Србије коју пружа локалним заједницама у Републици Српској па тако и општини Станари. Такође, Стевандић је похвалио општинско руководство на челу са начелником општине и навео да сматра да ово мјесто корача путем развоја.

Предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, нагласила је да ће реализацијом овог пројекта бити значајно унапријеђен квалитет здравствене заштите у нашој локалној заједници, а да ће здравствени радници добити много боље услове за рад. Такође, овом приликом захвалила се и предсједнику Републике Србије, господину Александру Вучићу чија подршка је оставила значајан печат и присуство Србије на овом подручју. Такође, навела је досадашњу подршку Владе Републике Српске на чију иницијативу су реализовани многи пројекти у нашој локалној заједници, на корист свих грађана.

Укупна вриједност радова је 3.753.647,35 КМ са ПДВ-ом, а извођач се уговором обавезао да ће извршити своје обавезе у року од 14 мјесеци, колико ће и трајати двије фазе радова. Општина ће радове финансирати из свог буџета, без кредитног задужења.

Back To Top