skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVI OBJEKAT DOMA ZDRAVLJA

Načelnik Opštine Stanari, gospodin Radojica Ćelić zajedno sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, ministrom zdravlja i socijalne zaštite, Alenom Šeranićem, ministrom-savjetnikom u Ambasadi Republike Srbije, Natašom Đorđević i konzulom R. Srbije, Vesnom Marinković položio je kamen temeljac za izgradnju novog objekta Doma zdravlja u Stanarima.

„Danas se ispunjava jedno od obećanja koje sam dao, a to je obnavljanje kompletnog zdravstvenog sistema na području opštine Stanari u cilju pružanja adekvatne zdravstvene zaštite svim stanovnicima naše lokalne zajednice.

Na ovoj lokaciji postojala je zgrada ambulante, a nakon formiranja opštine Stanari javila se potreba za osnivanjem Doma zdravlja Stanari kao nezavisne jedinice, a koji nije bilo moguće locirati u tadašnju zgradu ambulante primarno zbog prostornog ograničenja i stanja ambulante koja je bila u trošnom stanju. Shodno ovome, donesena je odluka o izgradnji novog objekta doma zdravlja koji bi imao višestruki efekat.

Pored njegove primarne funkcije, zamišljeno je da dom zdravlja bude referentna tačka za razvoj naselja i da se njegovom postavkom osmisli razvoj užeg obuhvata. Samo lociranje doma zdravlja na istom mjestu na kojem je bila zgrada ambulante je kvalitet koji odgovara navikama lokalnog stanovništva.

U pitanju je savremeni zdravstveni objekat koji će se sastojati od prizemlja i dva sprata u kojem će biti smještena služba hitne medicinske pomoći, RTG i UZV dijagnostika, biohemijska laboratorija, porodična medicina, ginekologija, pedijatrija, stomatologija, specijalističke službe, higijensko-epidemiološka služba, centar za mentalno zdravlje i apoteka. Osim toga, ova zdravstvena ustanova biće opremljena najsavremenijim ultrazvučnim aparatima, rendgen uređajima i drugom neophodnom opremom.

Takođe, radimo na rekonstrukciji i područnih ambulanti u našim mjesnim zajednicama, pa tako rekonstruišemo područne ambulante u Ljebu, Dragalovcima, Cvrtkovima i Cerovici.

Važno je napomenuti da se uporedo sa ovim, bavimo i drugim projektima kao što je izgradnja vodovoda, izgradnja pijace, vatrogasnih garaža, kao i cijelim nizom drugih projekata od značaja za našu lokalnu zajednicu“, naveo je načelnik Opštine, gospodin Radojica Ćelić.

Ministar-savjetnik u Ambasadi R.Srbije u BiH, Nataša Đorđević, izrazila je svoje zadovoljstvo što prisustvuje današnjem događaju od velike važnosti za našu lokalnu zajednicu i ovom prilikom najavila donaciju Republike Srbije u vrijednosti od 350 000 evra kao rezultat dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenada Stevandića.

„Zahvalni smo mnogo Republici Srbiji koja je i ranije pomagala u izgradnji zdravstvenog sistema, a to čine i sada. Svakako ono što radimo, kroz sve naše legislativne akte i kroz naše projekte, predstavlja ono što je usmjereno na građane jer su oni i naša prioritetna grupa”, istakao je u svom obraćanju ministar zdravlja i socijalne zaštite, gospodin Alen Šeranić.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nenad Stevandić zahvalio se na podršci Srbije koju pruža lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj pa tako i opštini Stanari. Takođe, Stevandić je pohvalio opštinsko rukovodstvo na čelu sa načelnikom opštine i naveo da smatra da ovo mjesto korača putem razvoja.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, naglasila je da će realizacijom ovog projekta biti značajno unaprijeđen kvalitet zdravstvene zaštite u našoj lokalnoj zajednici, a da će zdravstveni radnici dobiti mnogo bolje uslove za rad. Takođe, ovom prilikom zahvalila se i predsjedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću čija podrška je ostavila značajan pečat i prisustvo Srbije na ovom području. Takođe, navela je dosadašnju podršku Vlade Republike Srpske na čiju inicijativu su realizovani mnogi projekti u našoj lokalnoj zajednici, na korist svih građana.

Ukupna vrijednost radova je 3.753.647,35 KM sa PDV-om, a izvođač se ugovorom obavezao da će izvršiti svoje obaveze u roku od 14 mjeseci, koliko će i trajati dvije faze radova. Opština će radove finansirati iz svog budžeta, bez kreditnog zaduženja.

Back To Top