skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

ПОТПИСАН ЗАПИСНИК О ПРИМОПРЕДАЈИ ХАЛА СА КОМПАНИЈОМ „FISCHER INTRALOGISTICS“ D.O.O.

Начелник општине Станари, господин Радојица Ћелић, потписао је записник о примопредаји хала и неизграђеног грађевинског земљишта Пословне зоне „Термоелектрана“ Станари са власником њемачке фирме „Fischer Intralogistic“ d.o.o, господином Стефаном Фишером који ће у наредном периоду покренути производњу у Станарима.

„Улагањем господина Фишера у нашу локалну заједницу створиће се услови за запошљавање грађана металске и машинске струке, средње и високе стручне спреме. Самим тим, овом инвестицијом наш општински буџет биће увећан за значајна средства. Наш главни приоритет јесте и биће привлачење домаћих и страних инвеститора да улажу у нашу локалну заједницу и да отворе нова радна мјеста како би се грађани, првенствено млади, задржали на нашем поднебљу, остали ту да живе и раде и да стварају породицу. Да би ово остварили, свим инвеститорима нудимо повољно пословно окружење-Пословну зону „Термоелектрана“ на којој смо успјели да, након низа затечених проблема, легализујемо земљиште, издамо грађевинску дозволу за кориштење хала и неизграђеног грађевинског земљишта и кренемо са пројектом вањског уређења.

Током предизборне кампање обећао сам довођење страних и домаћих инвеститора, а сада је то обећање и испуњено.

Општина Станари брине о својим грађанима, жели да им понуди стално запослење, а у складу са тим циљем трудићемо се да доведемо још, како домаћих, тако и страних инвеститора. Желимо да наша локална заједница буде позитиван примјер у Републици Српској, па и Босни и Херцеговини по улагањима и запошљавању. Желим да нагласим да општина Станари, након дуго времена корача путем развоја и да ће у наредном периоду бити много снажнија у привредном и економском смислу“, изјавио је начелник општине, господин Радојица Ћелић.

Господин Фишер захвалио се начелнику и свим његовим сарадницима на топлој добродошлици, а посебно се захвалио одборнику СДС-а у локалном парламенту, господину Синиши Брковићу који је с њим ступио у контакт, након чега је господин Фишер одлучио да ће дио производње пренијети у Станаре. Навео је да се фирма „Fischer Intralogistic“ d.o.o. бави производњом опреме за интралогистику (унутрашњи транспорт), односно производњом интралогистичких машина и система. У то спадају:

– теретни лифтови разних намјена, типова и носивости,

– транспортне траке за разне потребе купаца,

– подизајући столови за све намјене у складишним просторима,

– складишни системи,

– роботски системи и роботи,

– услужна обрада метала стругањем, глодањем и израда прототипова,

– софтверски системи, аутоматизација и системи повезивања.

Господин Фишер је навео да ће постепено уводити у свој производни погон све ове системе те да ће у пуној производњи ова фирма запошљавати од 100-120 радника, највише машинске и електро струке. Сви ови процеси су потребни да би добили крајњи циљ, а то је готов производ високотехнолошке производње.

Општина Станари проводи процедуру усвајања Правилника о субвенцијама за запошљавање, који је у нацрту, гдје ће сваки инвеститор моћи да очекује 3.000 евра по запосленом раднику са средњом стручном спремом и 5.000 евра по запосленом раднику са високом стручном спремом. Ово би требало да привуче и друге инвеститоре у нашу локалну заједницу, с обзиром да оваквих подстицаја нема на нашим просторима.

Потписивању уговора присуствовао је и замјеник начелника општине, предсједник и потпредсједник СО Станари, начелници одјељења, директори јавних установа и предузећа, као и одборници скупштинске већине који су активно учествовали у овом пројекту.

Back To Top