skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

POTPISAN ZAPISNIK O PRIMOPREDAJI HALA SA KOMPANIJOM „FISCHER INTRALOGISTICS“ D.O.O.

Načelnik opštine Stanari, gospodin Radojica Ćelić, potpisao je zapisnik o primopredaji hala i neizgrađenog građevinskog zemljišta Poslovne zone „Termoelektrana“ Stanari sa vlasnikom njemačke firme „Fischer Intralogistic“ d.o.o, gospodinom Stefanom Fišerom koji će u narednom periodu pokrenuti proizvodnju u Stanarima.

„Ulaganjem gospodina Fišera u našu lokalnu zajednicu stvoriće se uslovi za zapošljavanje građana metalske i mašinske struke, srednje i visoke stručne spreme. Samim tim, ovom investicijom naš opštinski budžet biće uvećan za značajna sredstva. Naš glavni prioritet jeste i biće privlačenje domaćih i stranih investitora da ulažu u našu lokalnu zajednicu i da otvore nova radna mjesta kako bi se građani, prvenstveno mladi, zadržali na našem podneblju, ostali tu da žive i rade i da stvaraju porodicu. Da bi ovo ostvarili, svim investitorima nudimo povoljno poslovno okruženje-Poslovnu zonu „Termoelektrana“ na kojoj smo uspjeli da, nakon niza zatečenih problema, legalizujemo zemljište, izdamo građevinsku dozvolu za korištenje hala i neizgrađenog građevinskog zemljišta i krenemo sa projektom vanjskog uređenja.

Tokom predizborne kampanje obećao sam dovođenje stranih i domaćih investitora, a sada je to obećanje i ispunjeno.

Opština Stanari brine o svojim građanima, želi da im ponudi stalno zaposlenje, a u skladu sa tim ciljem trudićemo se da dovedemo još, kako domaćih, tako i stranih investitora. Želimo da naša lokalna zajednica bude pozitivan primjer u Republici Srpskoj, pa i Bosni i Hercegovini po ulaganjima i zapošljavanju. Želim da naglasim da opština Stanari, nakon dugo vremena korača putem razvoja i da će u narednom periodu biti mnogo snažnija u privrednom i ekonomskom smislu“, izjavio je načelnik opštine, gospodin Radojica Ćelić.

Gospodin Fišer zahvalio se načelniku i svim njegovim saradnicima na toploj dobrodošlici, a posebno se zahvalio odborniku SDS-a u lokalnom parlamentu, gospodinu Siniši Brkoviću koji je s njim stupio u kontakt, nakon čega je gospodin Fišer odlučio da će dio proizvodnje prenijeti u Stanare. Naveo je da se firma „Fischer Intralogistic“ d.o.o. bavi proizvodnjom opreme za intralogistiku (unutrašnji transport), odnosno proizvodnjom intralogističkih mašina i sistema. U to spadaju:

– teretni liftovi raznih namjena, tipova i nosivosti,

– transportne trake za razne potrebe kupaca,

– podizajući stolovi za sve namjene u skladišnim prostorima,

– skladišni sistemi,

– robotski sistemi i roboti,

– uslužna obrada metala struganjem, glodanjem i izrada prototipova,

– softverski sistemi, automatizacija i sistemi povezivanja.

Gospodin Fišer je naveo da će postepeno uvoditi u svoj proizvodni pogon sve ove sisteme te da će u punoj proizvodnji ova firma zapošljavati od 100-120 radnika, najviše mašinske i elektro struke. Svi ovi procesi su potrebni da bi dobili krajnji cilj, a to je gotov proizvod visokotehnološke proizvodnje.

Opština Stanari provodi proceduru usvajanja Pravilnika o subvencijama za zapošljavanje, koji je u nacrtu, gdje će svaki investitor moći da očekuje 3.000 evra po zaposlenom radniku sa srednjom stručnom spremom i 5.000 evra po zaposlenom radniku sa visokom stručnom spremom. Ovo bi trebalo da privuče i druge investitore u našu lokalnu zajednicu, s obzirom da ovakvih podsticaja nema na našim prostorima.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i zamjenik načelnika opštine, predsjednik i potpredsjednik SO Stanari, načelnici odjeljenja, direktori javnih ustanova i preduzeća, kao i odbornici skupštinske većine koji su aktivno učestvovali u ovom projektu.

Back To Top