skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

ПРОЈЕКАТ „МЛАДИ ЗА БУДУЋНОСТ СТАНАРА“ УШАО У ЗАВРШНУ ФАЗУ

У сали Центра за културу данас је одржан консултативни састанак између представника Синдикално-едукативног центра и представника Општинске управе, представника локалног парламента, јавних установа, и невладиних организација на подручју општине Станари. Циљ одржаног састанка је реализација пројекта „Млади за будућност Станара“ који је ушао у завршну фазу. Нацрт документа као додатна вриједност пројекта, припремљен је у сарадњи са учесницима и свим актерима од значаја из општине, а овом важном кораку претходило је неколико фаза, као што су претходно одржани консултативни састанци, али и испитивање приоритета и потреба младих у овој општини кроз квантитативно и квалитативно истраживање, будући да је заједнички дефинисано да је у претходном периоду управо то била “карика која недостаје” – прецизни подаци у ком правцу усмјерити даље дјеловање у омладинском пољу.

Наведени пројекат ће у форми нацрта бити припремљен за наредну сједницу Скупштине општине Станари, а затим бити упућен у јавну распаву. По интегрисању прикупљених коментара и приједлога, документ ће бити спреман за подношење Скупштини општине на разматрање и усвајање, што значи да би млади из ове заједнице требало да у што скоријем периоду добију „Омладинску политику општине Станари за период 2022-2026. године“, уз обавезу Општинске управе да предузме даље кораке за ефикасно спровођење исте.

Потпредсједник СО Станари, господин Небојша Кајганић, захвалио се присутнима који су учествовали у досадашњим консултативним састанцима, а посебну захвалност упутио је предсједнику Синдикално-едукативног центра, господину Божи Марићу и експерту за међународну сарадњу, госпођи Александри Кнежевић. Истакао је да ће усвајањем овог документа млади бити у позицији да побољшају свој живот у нашој локалној заједници кроз учешће у разним пројектима.

“Циљ пројекта био је поправити позицију младих у локалној заједници за даље дјеловање кроз укључивање у процесе одлучивања, а тиме што ће настојање младих људи да побољшају положај у Станарима добити и свој институционални оквир кроз званичну Омладинску политику општине Станари, наведени циљ је премашен. Ипак, прави учинак биће остварен када све структуре почну да доприносе локалном развоју, користећи доступна донаторска средства. То ће растеретити локални буџет и повећати број реализованих активности. Управо зато смо посебно поносни што је цијели процес, који смо настојали да учинимо најтраспарентнијим и најпартиципативнијим могућим, спроведен уз подршку Савјета Европе”, изјавио је током финалног скупа Божо Марић, предсједник Синдикално-едукативног центра.

Пројекат „Млади за будућност Станара“ спроводи Синдикално-едукативни центар у партнерству са Општином Станари, а уз финансијску подршку Европске омладинске фондације Савјета Европе.

Back To Top