skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

Поводом обиљежавања и прославе 9. јануара-Дана Републике Српске, у сали Центра за културу уприличена је Свечана академија, у част 30 година постојања Републике Српске. Минутом ћутње одата је почаст свим страдалим војницима, како са подручја наше општине, тако и са подручја цијеле Републике Српске који су своје животе оставили на бранику Отаџбине.

„Бити Србин никада није било лако, а поготово не у данашње вријеме. Гоњени смо вијековима, од времена Турака, балканских ратова, преко Првог и Другог свјетског рата, Одбрамбено-отаџбинског рата па све до данас када доживљавамо да нам пријете, звецкају оружјем и покушавају да нас натјерају да се одрекнемо оног што смо не годинама, него вијековима стварали. Наш народ је од памтивијека био угњетаван и прогањан, мучен и убијан само зато што су носили српска презимена, славили крсну славу и били вјере православне, а ништа нису згријешили. Велика стратишта свједоче о страдању српског народа као што су Јасеновац, Пребиловци, Јадовно, Градина, али и стратишта Одбрамбено-отаџбинског рата: Сијековац, Силос, Возућа, Олуја, Добровољачка улица, Тузланска колона, јаме и страдања, гдје је народ био прогнан, мучен и убијан.

Бранећи српство и стварајући Републику Српску, у њене темеље животе је уградило око 250 бораца са подручја општине Станари. 250 синова, браће, очева своје је животе дало да би ми данас били слободни, односно да би имали своју државу, а сви знамо да без државе нема ни слободе. Управо због тога не смијемо да доволимо да се та страдања икад забораве, али и понове“, истакао је начелник Општине Станари, господин Радојица Ћелић.

У свом обраћању он је је истакао да је Дан Републике Српске дан наше побједе, нашег заједништва и наше слободе и да обиљежавајући овај дан, ми се непрестано подсјећамо на веома важну историјску чињеницу на један свечан и достојанствен начин.

У програму Свечане академије учествовали су ученици средње Економске школе из Добоја и чланови Оркестра хармоника из Станара, а у оквиру програма отворена је и изложба скулптура и икона умјетника Петра Јелића.

Back To Top