skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

U CENTRU ZA KULTURU ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA

Povodom obilježavanja i proslave 9. januara-Dana Republike Srpske, u sali Centra za kulturu upriličena je Svečana akademija, u čast 30 godina postojanja Republike Srpske. Minutom ćutnje odata je počast svim stradalim vojnicima, kako sa područja naše opštine, tako i sa područja cijele Republike Srpske koji su svoje živote ostavili na braniku Otadžbine.

„Biti Srbin nikada nije bilo lako, a pogotovo ne u današnje vrijeme. Gonjeni smo vijekovima, od vremena Turaka, balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svjetskog rata, Odbrambeno-otadžbinskog rata pa sve do danas kada doživljavamo da nam prijete, zveckaju oružjem i pokušavaju da nas natjeraju da se odreknemo onog što smo ne godinama, nego vijekovima stvarali. Naš narod je od pamtivijeka bio ugnjetavan i proganjan, mučen i ubijan samo zato što su nosili srpska prezimena, slavili krsnu slavu i bili vjere pravoslavne, a ništa nisu zgriješili. Velika stratišta svjedoče o stradanju srpskog naroda kao što su Jasenovac, Prebilovci, Jadovno, Gradina, ali i stratišta Odbrambeno-otadžbinskog rata: Sijekovac, Silos, Vozuća, Oluja, Dobrovoljačka ulica, Tuzlanska kolona, jame i stradanja, gdje je narod bio prognan, mučen i ubijan.

Braneći srpstvo i stvarajući Republiku Srpsku, u njene temelje živote je ugradilo oko 250 boraca sa područja opštine Stanari. 250 sinova, braće, očeva svoje je živote dalo da bi mi danas bili slobodni, odnosno da bi imali svoju državu, a svi znamo da bez države nema ni slobode. Upravo zbog toga ne smijemo da dovolimo da se ta stradanja ikad zaborave, ali i ponove“, istakao je načelnik Opštine Stanari, gospodin Radojica Ćelić.

U svom obraćanju on je je istakao da je Dan Republike Srpske dan naše pobjede, našeg zajedništva i naše slobode i da obilježavajući ovaj dan, mi se neprestano podsjećamo na veoma važnu istorijsku činjenicu na jedan svečan i dostojanstven način.

U programu Svečane akademije učestvovali su učenici srednje Ekonomske škole iz Doboja i članovi Orkestra harmonika iz Stanara, a u okviru programa otvorena je i izložba skulptura i ikona umjetnika Petra Jelića.

Back To Top