skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

DANI RUSIJE U SRPCU

Delegacija opštine Stanari u sastavu: načelnik gdin Dušan Panić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske  gdin Goran Jerinić i direktor Centra za kulturu gdin Slađan Bogdanović, prisustvovali u Srpcu prigodnoj svečanosti povodom završetka manifestacije „Da se ne zaboravi“, koja je organizovana povodom obilježavanja 75 godina pobjede nad fašizmom i otvaranju manifestacije „Dani Rusije u Srpcu“, u okviru koje je predstavljena izložba fotografija i dokumenata o borbama i događajimas u Drugom svjetskom ratu.

Srpski i ruski narod imaju jake istorije, vjerske i kulturne veze koje su neraskidive pa je zbog toga potrebno još značajnije raditi na učvršćivanju međusobnog prijateljstva i jačanja saradnje između Republike Srpske i Ruske Federacije. To je poruka koju su sa manifestacije poslali njeni organizatori Narodna biblioteka Srbac i pokrovitelj manifestacije Ambasada Ruske Federacije u BiH.

Zamjenik ambasade gdin Kerestedžijanc je rekao da je cijela ova godina u Rusiji protekla u znaku slave i sjećanja na pobjedu nad fašizmom te istakao: „Posebno nas raduje da imamo dobre odnose Ambasade Ruske Federacije sa opštinama čiji su načelnici danas ovdje. Mi podržavamo sve aktivnosti koje lokalne vlasti i aktivisti preduzimaju u cilju razvoja naših prijateljskih odnosa, ne samo u kulturi, nauci, već i u privredi. Veže nas i zajednička istorija pa smo na 30 plakata predstavili arhivske snimke i materijale koji prikazuju oslobođenje zemalja jugoistočne Evrope od nacističke okupacije od strane Crvene armije uz podršku Narodnooslobodilačkog i partizanskog pokreta“, rekao je Kerestedžijanc.

Svečanosti su pored zamjenka ambasadora gdina Kerestedžijanca i atašea za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije u BiH gđa Anastasija Gajdaljonak, prisusvovali i načelnik opštine Srbac  gdin Mlađan Dragosavljević, Dervente gdin Milorad Simić te delegacija Rafinerije nafte u Brodu na čelu sa generalnim direktorom Karaljus Anatolijem Vaslavičem.

Back To Top