skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ОДЛИКОВАН ОРДЕНОМ СВЕТОГ КРАЉА ДРАГУТИНА

Поводом 130 година од освећења Петропавловског храма у Церовици Његово Преосвештенство епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију.

„Данас смо овде поводом 130 година од освећења овог дивног храма. Знате да је, по предању, на овом месту страдао велики борац за слободу у у време Турака – хајдук Гојко. Јунак, као што су били многи јунаци који су бранили сиротињу, нејач и удовице. Зато је ово место изабрано као место слободе и правде Божије. Из тог разлога подигоше 1892. године овде храм посвећен светим апостолима Петру и Павлу. И ево, већ 130 година он доноси духовне плодове. Окупља народ на свете литургије. Људи долазе на молитву и свето Причешће. Како је светосавска традиција поред цркве је подигнута и школа да се народ описмењава“, рекао је Епископ Фотије.

У току свете Литургије епископ Фотије одликовао је начелника Општине, Радојицу Ћелића, Орденом Светог краља Драгутина, а предсједнику Скупштине Општине Станари додијељена је епископска похвалница, за несебично помагање овом светом храму.

„Захваљујем се епископу зворничко-тузланском господину Фотију јер ми је данас у Церовици, поводом 130 година од освећења Петропавловског храма, додијелио Орден Светог краља Драгутина. Дужност сваког Србина православца је очување наше вјере и цркве. Срећан сам и захвалан јер сам у прилици да помогнем и будем на корист нашој цркви и нашем народу“, изјавио је  начелник Општине, Радојица Ћелић.

Након свете Литургије услиједио трократни опход око храма, а потом свечана академија, заједничка трпеза љубави и народно весеље.

Back To Top