skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

NAČELNIK OPŠTINE ODLIKOVAN ORDENOM SVETOG KRALJA DRAGUTINA

Povodom 130 godina od osvećenja Petropavlovskog hrama u Cerovici Njegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju.

„Danas smo ovde povodom 130 godina od osvećenja ovog divnog hrama. Znate da je, po predanju, na ovom mestu stradao veliki borac za slobodu u u vreme Turaka – hajduk Gojko. Junak, kao što su bili mnogi junaci koji su branili sirotinju, nejač i udovice. Zato je ovo mesto izabrano kao mesto slobode i pravde Božije. Iz tog razloga podigoše 1892. godine ovde hram posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. I evo, već 130 godina on donosi duhovne plodove. Okuplja narod na svete liturgije. Ljudi dolaze na molitvu i sveto Pričešće. Kako je svetosavska tradicija pored crkve je podignuta i škola da se narod opismenjava“, rekao je Episkop Fotije.

U toku svete Liturgije episkop Fotije odlikovao je načelnika Opštine, Radojicu Ćelića, Ordenom Svetog kralja Dragutina, a predsjedniku Skupštine Opštine Stanari dodijeljena je episkopska pohvalnica, za nesebično pomaganje ovom svetom hramu.

„Zahvaljujem se episkopu zvorničko-tuzlanskom gospodinu Fotiju jer mi je danas u Cerovici, povodom 130 godina od osvećenja Petropavlovskog hrama, dodijelio Orden Svetog kralja Dragutina. Dužnost svakog Srbina pravoslavca je očuvanje naše vjere i crkve. Srećan sam i zahvalan jer sam u prilici da pomognem i budem na korist našoj crkvi i našem narodu“, izjavio je  načelnik Opštine, Radojica Ćelić.

Nakon svete Liturgije uslijedio trokratni ophod oko hrama, a potom svečana akademija, zajednička trpeza ljubavi i narodno veselje.

Back To Top