skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „VUKAŠIN SIROVINA“

U petak, 26. novembra 2021. godine, u sali Centra za kulturu opštine Stanari održana je promocija knjige Vukašin Sirovina (1900-1942) Biografija, etnografski i istorijski članci, priređivača Damira Kljajića i Gorana Legenovića.

Prvi dio knjige posvećen je biografiji sveštenika Vukašina, njegovom porijeklu, obrazovanju, svešteničkoj službi i aktivnostima u Velikoj Bukovici.

Drugi dio knjige sadrži 28 članaka koje je pisao i objavljivao sveštenik Vukašin, a koji se odnose na razne vjerske i druge običaje u okolini Doboja, seoskih nošnji, istorije grada Doboja, krsne slave.

U ugodnom razgovoru sa moderatoricom Željkom Damjanović, profesoricom srpskog jezika i književnosti, jedan od priređivača knjige, Damir Kljajić navodi da je sveštenik Sirovina pisao o mnogim etnografskim i istorijskim temama, kao i običajima i da se dosta njegovih tekstova odnosi na Krnjin.

Toplu atmosferu večeri upotpunila je Teodora Damjanović, učenica Osnovne škole „Desanka Maksimović“ Stanari i Dajana Prelić, student Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Back To Top