skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

ОПШТИНА СТАНАРИ ОБИЉЕЖИЛА ДАН СРСПКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ -15. СЕПТЕМБАР

ОПШТИНА СТАНАРИ ОБИЉЕЖИЛА ЈЕ ДАН СРСПКОГ ЈЕДИНСТВА,
СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ -15. СЕПТЕМБАР

Државна руководства Републике Србије и Републике Српске договорила су да се установи јединствен национални празник као Дан српског јединства, слободе и националне заставе. 15. септембар је одабран као јединствен симбол борбе српског народа за слободу и отаџбину, а у знак сјећања на 15. септембар 1918. године када је српска војска невиђеном брзином извршила пробој Солунског фронта. У складу са заповјешћу војводе Мишића од 13. септембра 1918. године да: „ треба дрско продирати, без починка до крајњих граница људске и коњске снаге. У смрт, само не стајте! С непоколебљивом вером и надом јунаци напред у Отажбину,“ српска војска је продирала таквом брзином и снагом да их је француска комора тешко сустизала да их снабдије храном.

Ту снагу, енергију и чежњу за Отаџбином, завичајем није довољно разумио ни њемачки цар Вилхелм II када у телеграму бугарској Врховној команди, своме савезнику, пише: „ 62.000 српских војника одлучило је о исходу рата. Срамота!“

Сјећање на тај догађај сигурно је најбољи ослонац за развој српског јединства, његовање слободарских традиција и стваралаштва, те тако потребно јединство националног идентитета кроз симбол националне заставе.

Стога је Влада Републике Српске одлучила да се ове године овај празник обиљежи у складу са епидемиолошком ситуацијом, те настави у сарадњи са Републиком Србијом са утврђивањем законодавног оквира за установљење овог празника.

Можда овом пригодом треба подјсетити на стихове Десанке Максимовић из пјесме Вјерујем:
„Моја земља пропасти неће.
Из смрти за слободу слобода увијек ниче,
као што из цвјетног сјемена мора нићи цвеће,
и као што се из гнезда увијек излеже птиче.“

Наше установљење и обиљежавање јединственог националног празника може и треба да буде значајан биљег у стварању јединственог националног идентитета.

Општина Станари је на пригодан начин обиљежила Дан српског јединства полажући вијенце на спомен обиљежје испред ЈУ Центар за културу и на спомен костурницу из народно-ослободилачког рата.Испред општине Станари вијенце су положили Душан Панић, начелник општине и Остоја Ставановић, предсједник Скупштине општине и Горан Јеринић, посланик у Народној Скупштини Републике Српске.

Back To Top