skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

OPŠTINA STANARI OBILJEŽILA DAN SRSPKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE -15. SEPTEMBAR

OPŠTINA STANARI OBILJEŽILA JE DAN SRSPKOG JEDINSTVA,
SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE -15. SEPTEMBAR

Državna rukovodstva Republike Srbije i Republike Srpske dogovorila su da se ustanovi jedinstven nacionalni praznik kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 15. septembar je odabran kao jedinstven simbol borbe srpskog naroda za slobodu i otadžbinu, a u znak sjećanja na 15. septembar 1918. godine kada je srpska vojska neviđenom brzinom izvršila proboj Solunskog fronta. U skladu sa zapovješću vojvode Mišića od 13. septembra 1918. godine da: „ treba drsko prodirati, bez počinka do krajnjih granica ljudske i konjske snage. U smrt, samo ne stajte! S nepokolebljivom verom i nadom junaci napred u Otažbinu,“ srpska vojska je prodirala takvom brzinom i snagom da ih je francuska komora teško sustizala da ih snabdije hranom.

Tu snagu, energiju i čežnju za Otadžbinom, zavičajem nije dovoljno razumio ni njemački car Vilhelm II kada u telegramu bugarskoj Vrhovnoj komandi, svome savezniku, piše: „ 62.000 srpskih vojnika odlučilo je o ishodu rata. Sramota!“

Sjećanje na taj događaj sigurno je najbolji oslonac za razvoj srpskog jedinstva, njegovanje slobodarskih tradicija i stvaralaštva, te tako potrebno jedinstvo nacionalnog identiteta kroz simbol nacionalne zastave.

Stoga je Vlada Republike Srpske odlučila da se ove godine ovaj praznik obilježi u skladu sa epidemiološkom situacijom, te nastavi u saradnji sa Republikom Srbijom sa utvrđivanjem zakonodavnog okvira za ustanovljenje ovog praznika.

Možda ovom prigodom treba podjsetiti na stihove Desanke Maksimović iz pjesme Vjerujem:
„Moja zemlja propasti neće.
Iz smrti za slobodu sloboda uvijek niče,
kao što iz cvjetnog sjemena mora nići cveće,
i kao što se iz gnezda uvijek izleže ptiče.“

Naše ustanovljenje i obilježavanje jedinstvenog nacionalnog praznika može i treba da bude značajan biljeg u stvaranju jedinstvenog nacionalnog identiteta.

Opština Stanari je na prigodan način obilježila Dan srpskog jedinstva polažući vijence na spomen obilježje ispred JU Centar za kulturu i na spomen kosturnicu iz narodno-oslobodilačkog rata.Ispred opštine Stanari vijence su položili Dušan Panić, načelnik opštine i Ostoja Stavanović, predsjednik Skupštine opštine i Goran Jerinić, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Back To Top