skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA „RUSKA SELA-GLAS TIŠINE“

U prostorijama Centra za kulturu svečano je otvorena izložba slika „Ruska sela-glas tišine“, dok je pola sata kasnije započet trodnevni program „Dani ruskog filma“. Izložbu slika svečano je otvorila Ana Ivljeva, ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. Ivljeva je naglasila da navedena izložba slika predstavlja foto-projekat ruskog novinara Svetlane Urban, te da su „Dani ruskog filma“ ove godine posvećeni najmlađem uzrastu.

Ispred Opštinske uprave Stanari, izložbi slika prisustvovali su načelnik opštine, gospodin Dušan Panić i predsjednik Skupštine, gospodin Ostoja Stevanović. Tom prilikom načelnik opštine istakao je da Centar za kulturu, u saradnji sa Ambasadom F. Rusije u BiH i Udruženjem „Srpsko-ruski most“ drugu godinu zaredom prikazuje rusko umjetničko stvaralaštvo, čime se građanima naše lokalne zajednice omogućava da se na najbolji način upoznaju sa kulturom Rusije.

Foto-projekat ruskog novinara Svetlane Urban „Ruska sela“ iz Doma ruskog zarubežja „Solženicin“ prikazaće svu lepotu prirode i ambijenta u kome su sačuvane stogodišnje starinske kuće i crkve koje su preživjela turbulentna vremena prošlosti, i predstavljaju ključ za otvaranje misteriozne ruske duše, a i veliko umjetničko nadahnuće za pjesnike i slikare.

Za omladinu je upriličeno prikazivanje novih ruskih animiranih filmova, sa fokusom na srednjevjekovno doba herojstva, patriotizma, prijateljstva i vjere u bolju budućnost: „Knez Vladimir“ iz 2006. godine, „Ivan Carević i Sivi Vuk“, 2011. i „Tvrđava: štitom i mačem“, 2015. godina.

Back To Top