skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА „СВЕТИ САВА-СВЕТИОНИК СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“

У суботу, 27. јануара 2018. године Основна школа „Десанка Максимовић“ је, као и многе друге школе, обиљежила Савиндан – школску славу. Ове године, на дан када је умро први српски учитељ и просветитељ давне 1236. године, а који се широм српских земаља обиљежава као школска слава, наши ученици и наставници су припремили свечану академију под називом „Свети Сава – светионик српске земље“.

Академија је започела у 12. 00 часова извођењем светосавске химне, а наставила је у духу светосавља повезујући утицај светог Саве и саме цркве на развој нашег краја од оснивања прве школе на овом подручју па све до данас. У свечаном тону, а у присуству многобројних званица из јавног и културног живота општине Станари , а и шире,  смјењивале су се рецитације, пјесме као и драмски приказ  Савиног живота.

Свечаност обиљежавања најсветијег празника у српском школству настављена је у Спомен – храму Васкрсења Христовог молитвом и обредом ломљења славског колача, а саму молитву уљепшали су најмлађи ученици наше школе, чланови малог хора који су својом пјесмом допринијели свечаности прославе Савиндана. Након молитве  ученицима су уручени светосавски пакетићи које је припремио протојереј – ставрофор Станислав Рађен, парох станарски. Наставак свечаности увеличали су чланови СКПД „Лазарица“ који су у сали Центра за културу општине Станари извели неколико тачака за присутне госте.

Академија „Свети Сава – светионик српске земље“  је послужила да прикаже да и данас као много година раније имамо исту звијезду водиљу, која нас води путем Св. Саве који свијетли као свјетионик чистољубља, вриједности и поштења широм српске земље, а и даље.

http://www.desankamaksimovic.edu.rs/svet-sava-svetionik-srpske-zemlje/

Back To Top