skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

SVETOSAVSKA AKADEMIJA „SVETI SAVA-SVETIONIK SRPSKE ZEMLJE“

U subotu, 27. januara 2018. godine Osnovna škola „Desanka Maksimović“ je, kao i mnoge druge škole, obilježila Savindan – školsku slavu. Ove godine, na dan kada je umro prvi srpski učitelj i prosvetitelj davne 1236. godine, a koji se širom srpskih zemalja obilježava kao školska slava, naši učenici i nastavnici su pripremili svečanu akademiju pod nazivom „Sveti Sava – svetionik srpske zemlje“.

Akademija je započela u 12. 00 časova izvođenjem svetosavske himne, a nastavila je u duhu svetosavlja povezujući uticaj svetog Save i same crkve na razvoj našeg kraja od osnivanja prve škole na ovom području pa sve do danas. U svečanom tonu, a u prisustvu mnogobrojnih zvanica iz javnog i kulturnog života opštine Stanari , a i šire,  smjenjivale su se recitacije, pjesme kao i dramski prikaz  Savinog života.

Svečanost obilježavanja najsvetijeg praznika u srpskom školstvu nastavljena je u Spomen – hramu Vaskrsenja Hristovog molitvom i obredom lomljenja slavskog kolača, a samu molitvu uljepšali su najmlađi učenici naše škole, članovi malog hora koji su svojom pjesmom doprinijeli svečanosti proslave Savindana. Nakon molitve  učenicima su uručeni svetosavski paketići koje je pripremio protojerej – stavrofor Stanislav Rađen, paroh stanarski. Nastavak svečanosti uveličali su članovi SKPD „Lazarica“ koji su u sali Centra za kulturu opštine Stanari izveli nekoliko tačaka za prisutne goste.

Akademija „Sveti Sava – svetionik srpske zemlje“  je poslužila da prikaže da i danas kao mnogo godina ranije imamo istu zvijezdu vodilju, koja nas vodi putem Sv. Save koji svijetli kao svjetionik čistoljublja, vrijednosti i poštenja širom srpske zemlje, a i dalje.

http://www.desankamaksimovic.edu.rs/svet-sava-svetionik-srpske-zemlje/

Back To Top