skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

U CENTRU ZA KULTURU ODIGRANA PREDSTAVA „PROFESIONALAC“

U sali Centra za kulturu odigrana je pozorišna predstava „Profesionalac“ Dušana Kovačevića.  Predstavu koja je rađena prema tekstu srpskog akademika Dušana Kovačevića izveli su Živko Petrović, koji je tumačio ulogu Teje Kraja, Miloš Milićević, koji je tumačio ulogu Luke Labana, Davor Čelarević, koji je tumačio ulogu ludaka i Ljiljana Perišić, koja je tumačila ulogu sekretarice Marte.

U  predstavi Profesionalac“ cijela radnja događa se u istoj prostoriji u kojoj na početku i na kraju sjedi direktor izdavačkog preduzeća Teodor Teja Kraj. Radnja „Profesionalca“ počinje u kancelariji Teodora Teje Kraja, pjesnika koji nerado prima nepoznatog gosta koji ne liči na pisca i nosi prepun kofer stvari koje želi da ostavi Teji. Teja saznaje da je to islednik koji ga je godinama pratio i zna o njemu mnogo više no što on može i da pretpostavi. Protekli život iskrsava tokom sve življeg i emocionalnijeg razgovora oživljava u nizu neveselih situacija, ali događaja osvijetljenih humorom viceva, priča iz života, apsurdnih situacija, neobičnih kafanskih besjeda i šaljivih priča. Jaz između islednika i njegovog najprije zbunjenog, a zatim sve zainteresovanijeg domaćina okončava se odlaskom Luke Labana uz riječi da je njihov razgovor zapisan na sakrivenom magnetofonu i savjetom da ga prekuca kao dramu kojoj predlaže radni naslov „tužna komedija“.

Kovačevićev „Profesionalac“ dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a prema pomenutom djelu snimljen je i istoimeni film.

Back To Top