skip to Main Content
Добродошли у Станаре Мапа

У ЦЕРОВИЦИ СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 58 ПОГИНУЛИХ БОРАЦА ВРС

У част 58 погинулих бораца Војске Републике Српске из 12 градова и општина, јуче је у Церовици откривена спомен-плоча, а затим служен парастос и положени вијенци. Вијенце су положили представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, Општинске управе Станари, Општинске борачке организације, као и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Полагању вијенаца присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, господин Миленко Савановић, који је истакао да је Војска РС формирана 12.05.1992. године, с циљем одбране српског народа и свега оног што му припада, те да број страдалих, заједно са цивилним жртвама износи око 30 000. Министар Савановић навео је да Влада РС и њене институције, у оквиру својих могућности помажу борачке категорије.

Начелник општине, господин Душан Панић истакао је да општина Станари, кроз Одлуку о допунским правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца побољшава положај наведених популација. Такође, брига општине Станари за наведене категорије види се и  кроз значајан број запошљавања дјеце погинулих бораца.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Станари, господин Мирко Јотић, истакао је да су Церовица и Гојаковац имали стратешку важност за одбрану овог дијела Републике Српске, те да је за одбрану овог дијела РС погинуло око 250 бораца са подручја општине Станари.

Јотић је навео да су непријатељске снаге покретале значајне офанзиве на Гојаковац и Церовицу, међу којима је била и офанзива која се десила 01.06.1992. године, када је погинуо Владо Миливојевић, прва жртва из Церовице.

Back To Top