skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

U CEROVICI SLUŽEN PARASTOS ZA 58 POGINULIH BORACA VRS

U čast 58 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz 12 gradova i opština, juče je u Cerovici otkrivena spomen-ploča, a zatim služen parastos i položeni vijenci. Vijence su položili predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, Opštinske uprave Stanari, Opštinske boračke organizacije, kao i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Polaganju vijenaca prisustvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, gospodin Milenko Savanović, koji je istakao da je Vojska RS formirana 12.05.1992. godine, s ciljem odbrane srpskog naroda i svega onog što mu pripada, te da broj stradalih, zajedno sa civilnim žrtvama iznosi oko 30 000. Ministar Savanović naveo je da Vlada RS i njene institucije, u okviru svojih mogućnosti pomažu boračke kategorije.

Načelnik opštine, gospodin Dušan Panić istakao je da opština Stanari, kroz Odluku o dopunskim pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca poboljšava položaj navedenih populacija. Takođe, briga opštine Stanari za navedene kategorije vidi se i  kroz značajan broj zapošljavanja djece poginulih boraca.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Stanari, gospodin Mirko Jotić, istakao je da su Cerovica i Gojakovac imali stratešku važnost za odbranu ovog dijela Republike Srpske, te da je za odbranu ovog dijela RS poginulo oko 250 boraca sa područja opštine Stanari.

Jotić je naveo da su neprijateljske snage pokretale značajne ofanzive na Gojakovac i Cerovicu, među kojima je bila i ofanziva koja se desila 01.06.1992. godine, kada je poginuo Vlado Milivojević, prva žrtva iz Cerovice.

Back To Top