skip to Main Content
Dobrodošli u Stanare Mapa

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU: „STANARI OPŠTINSKI CENTAR-GRAD U NASTAJANJU“

Povodom obilježavanja i proslave 9. septembra – Dana opštine Stanari, u sali Skupštine opštine održan je Okrugli sto na temu: Stanari opštinski centar-grad u nastajanju.

Dobrodošlicu prisutnima poželjeli su načelenik opštine, gospodin Dušan Panić, predsjednik Skupštine, gospodin Ostoja Stevanović, kao i poslanik u Narodnoj skupštini RS, gospodin Goran Jerinić, koji je ujedno bio i jedan od moderatora Okruglog stola. Moderatori Okruglog stola (gospodin Goran Jerinić i Mirko Kajganić) upoznali su sve prisutne sa načinom rada i ciljevima Okruglog stola i naveli da je opština Stanari ispunila uslove za unapređenje i zadovoljavanje svih potreba stanovništva ove lokalne zajednice.

Nakon uvodnog izlaganja moderatora, prisutnima se obratila prof. dr Brankica Milojević, profesorica Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci koja je sa teorijskog i stručnog aspekta otvorila pretpostavke za uspješno razmatranje zadate teme. Istakla je da je bitno da se prilikom izrade Regulacionog plana „Stanari centar“ pristupi određenoj dozi kreativnosti, kako bi mu se dao originalni identitet.

Pristunima se obratio i gospodin Marko Škoberne, privrednik iz Velenja na temu: „Okolinska sanacija (sanacija životne sredine) rudarskog grada Velenje i novi privredni izazov“, koji je prisutne upoznao sa ekološkom obnovom ovog mjesta nakon pretrpljene štete zagađenja, koje je nastalo kao posljedica rada rudnika i termoelektrane u Velenju. Istakao je da je Velenje bilo jedno od najzagađenijih mjesta u regiji sa uništenom florom i faunom, ali da se pristupilo ekološkoj sanaciji, tako da je mjesto ekološki u potpunosti obnovljeno.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici kompanije „EFT“, Javne ustanove Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske,  Instituta za građevinarstvo Republike Srpske, predstavnici republičkih organa uprave, stručni radnici i saradnici iz oblasti urbanizma i prostornog planiranja, rukovodioci javnih ustanova opštine Stanari, rukovodioci Opštinske uprave Stanari, predstavnici medija i drugi javni radnici.

Back To Top